Meta Pixel

Zindelijkheidstraining Over De Hele Wereld

De noodzaak om je kind uiteindelijk zindelijk te krijgen is universeel. De methodes, timing en culturele nuances die bij zindelijk worden horen, verschillen echter sterk van land tot land. In deze blog onderzoeken we de gewoonten op het gebied van zindelijkheidstraining in verschillende landen. We leren over de verschillende benaderingen die ouders gebruiken om hun kinderen door deze belangrijke fase heen te loodsen.

China: Vroege Start en Broeken Met Een Split

Een Chinees kind met een blauwe hoed en speelgoed draagt een 'spleetbroek' voor zindelijkheidstraining.

In China begint de zindelijkheidstraining vaak al op zeer jonge leeftijd. Soms al vanaf een paar maanden oud. Zuigelingen worden boven een potje of een aangewezen plek gehouden om het plassen aan te moedigen. Veelal dragen Chinese kinderen 'split pants' broeken. Dit zijn broekjes met een gat bij het kruis. Met deze broekjes kunnen ze gemakkelijk op hun hurken gaan zitten en hun behoefte doen. Deze methode is gebaseerd op het geloof dat een vroege zindelijkheidstraining een betere hygiëne en onafhankelijkheid bevordert.

Japan: Onafhankelijkheid en Openbare Toiletten

Japanse ouders geven prioriteit aan het bevorderen van de onafhankelijkheid van hun kinderen. Zindelijkheidstraining begint meestal rond de leeftijd van 1 tot 1,5 jaar. Op openbare plaatsen zijn veel toiletten uitgerust met kindertoiletten. Dit is om kinderen aan te moedigen zelfstandig gebruik te maken van de toiletten. Sommige ouders gebruiken ook de techniek van de "Baby Zindelijkheidscommunicatie". Dit houdt in dat je de signalen van je kind leest en de tijd van de toiletpauzes daarop afstemt.

Zweden: Bereidheid en Communicatie

Zweedse ouders volgen een aanpak die gebaseerd is op bereidheid. Ze richten zich op aanwijzingen dat het kind fysiek en emotioneel klaar is voor zindelijkheidstraining. Communicatie is de sleutel. Ouders moedigen kinderen aan om aan te geven wanneer ze naar het toilet moeten. De "baby potty" methode is ook populair. Bij deze methode worden baby's van jongs af aan op een klein potje gezet om regelmatige toiletgewoonten aan te moedigen.

Brazilië: Ontspannen Timing en Natuurlijke Aanpak

Braziliaanse ouders hebben de neiging om zindelijkheidstraining wat rustiger aan te pakken. Het begint vaak rond de leeftijd van 2 tot 3 jaar. Ouders richten zich op de bereidheid van het kind. Veel ouders in Brazilië geloven in een natuurlijke ontwikkeling. Ze laten hun kinderen in hun eigen tempo op het potje gaan, zonder al te veel druk uit te oefenen.

India: Culturele Tradities en Wasbare Luiers

In India worden baby's worden vaak boven een aangewezen plek gehouden om te plassen en poepen. Deze praktijk sluit aan bij de historische tradities van het land. Wasbare luiers worden vaak gebruikt. Veel gezinnen beginnen met zindelijkheidstraining zodra een kind kan zitten of lopen. De aanpak kan echter sterk verschillen, afhankelijk van de stedelijke of landelijke omgeving.

Kinderen op het potje, op het potje zitten in India

Verenigde Staten: Kind-geleide Aanpak en Positieve Bekrachtiging

In de Verenigde Staten is de zogenaamde 'child-led' zindelijkheidstraining steeds populairder. Ouders wachten tot hun kind interesse toont in het potje en bevorderen zo het gevoel van controle en autonomie. Positieve beloning door middel van beloningen en stickers is een veelgebruikte strategie om kinderen tijdens het proces te motiveren. Zowel in de Verenigde Staten als in Europa stijgt de gemiddelde leeftijd waarop kinderen zindelijk worden. In de jaren 1930 en 1940 werden de meeste kinderen met ongeveer 12 tot 18 maanden zindelijk. Momenteel ligt de gemiddelde leeftijd rond de 36 maanden (drie jaar).

De Aanpak van Zindelijkheidstraining Wordt Bepaald Door Culturele Overtuigingen en Tradities

De gewoonten op het gebied van zindelijkheidstraining zijn over de hele wereld net zo divers als de culturen zelf. Elke aanpak wordt gevormd door culturele overtuigingen, tradities en de prioriteiten van de samenleving. Van de vroege start in China, de op onafhankelijkheid gerichte methodes in Japan tot de op bereidheid gebaseerde aanpak in Zweden, er is een enorme verscheidenheid. Maar overal ter wereld willen ouders hun kinderen met zorg en aandacht helpen om deze mijlpaal te bereiken.

Wil je hulp bij zindelijkheidstraining? Met de De Pot Op app krijg je de juiste kennis, vaardigheden en tools om in een mum van tijd je kind zindelijk te krijgen. Je kunt de app gratis downloaden en testen of je kind klaar is voor zindelijkheidstraining.