Meta Pixel

Zindelijkheidstraining Voor Tweelingen en Drielingen: Vijf Tips

Zindelijk worden is een grote stap op weg naar zelfstandigheid voor een kind. En als je niet met één, maar met twee of drie kleintjes te maken hebt, zie je hier misschien een beetje tegenop. Maar maak je geen zorgen! Met een beetje voorbereiding, geduld en veel liefde kun je leren hoe je een tweeling of drieling zindelijk krijgt. In deze blog bespreken we de uitdagingen, voordelen en vijf tips om je tweeling of drieling uit die dure luiers te krijgen!

De Uitdagingen Bij Het Zindelijk Krijgen Van Je Tweeling of Drieling

Tweelingen en drielingen worden vaak geboren met een lager geboortegewicht en de zwangerschappen gaan gepaard met grotere risico's dan eenlingen. Als je tweeling geboren wordt met complicaties of na de geboorte een ontwikkelingsachterstand heeft, zijn ze vaak op iets latere leeftijd klaar voor zindelijkheidstraining .

Als je begint met zindelijkheidstraining, kunnen ouders ervoor kiezen om met beide kinderen tegelijk te beginnen of om met één van de kinderen apart te beginnen. Als je start met beide kinderen tegelijkertijd, kunnen ze ruzie krijgen om het potje of kunnen ze moeite hebben met delen. Onderzoek toont aan dat tweelingen van hetzelfde geslacht meer conflicten en rivaliteit hebben dan meerlingen van verschillend geslacht(Fortuna et al., 2010). Het kan dus een uitdaging zijn voor ouders om met beide kinderen tegelijk aan de gang te gaan, vooral bij tweelingen van hetzelfde geslacht. Ze kunnen het moeilijk vinden om om de beurt te wachten en kunnen jaloers worden op hun broertje of zusje.

Een ander probleem dat vaak wordt genoemd is afleiding of onrust. Voor sommige kinderen is het te storend om samen met hun broertje of zusje op het potje te moeten zitten. Ze kunnen worden afgeleid door hun broertje of zusje of er wordt alleen maar gespeeld rond het potje. De focus op plassen en poepen op het potje is weg. En als ze niet rustig kunnen zitten, kan het al gauw een rommeltje worden.

De Voordelen Van Zindelijkheidstraining Met Een Tweeling Of Drieling

Als één van je kinderen er klaar voor is en de andere niet, kun je toch proberen om jullie kinderen samen zindelijk te maken. Zelfs als één van de twee er niet klaar voor lijkt te zijn. Het kind dat er klaar voor is en ermee aan de slag gaat, zal een goed voorbeeld zijn voor zijn/haar broertje of zusje. Kinderen zijn dol op imiteren! Op deze manier kan het kind dat er in eerste instantie niet klaar voor was, eerder zindelijk worden (in vergelijking met het niet hebben van een zindelijk broertje of zusje). Hij/zij zal het sneller onder de knie krijgen, omdat hij/zij zijn/haar broertje/zusje het potje ziet gebruiken.

Daarnaast kan een stukje (gezonde) rivaliteit tussen broers en zussen een voordeel zijn bij zindelijkheidstraining met een tweeling. Tweelingen kunnen van elkaar profiteren en leren doordat ze hetzelfde willen doen als hun broer of zus. Dus als één van je kinderen de wc mag doorspoelen, wil je andere kind misschien hetzelfde doen. Je kunt uitleggen waarom het andere broertje of zusje de wc mag doorspoelen. Dat kan je andere kind helpen om ook de wc te gaan proberen, zodat hij/zij de wc ook kan doorspoelen!

een jongen en een meisje zitten op een roze en blauw potje, klaar voor Zindelijkheidstraining tweeling

Zindelijkheidstraining Tip 1: Wacht Niet Tot Beide Kinderen Klaar Zijn Om Zindelijk Te Worden

Elk kind is uniek en ontwikkelt zich in zijn eigen tempo en op zijn eigen manier. De ene helft van je tweeling heeft misschien al snel succes bij het zindelijk worden. Terwijl de ander pas over een paar maanden zindelijk wordt.

Je tweeling lijkt misschien op elkaar en is even oud. Daarom, vooral als je een eeneiige tweeling hebt, ben je misschien geneigd om beide kinderen op dezelfde manier te behandelen. Maar het zijn twee verschillende kleine mensen met hun eigen behoeften, persoonlijkheden en vaardigheden. Ga er dus niet meteen vanuit dat je tweeling op hetzelfde moment en op dezelfde manier zindelijk wordt.

Probeer in plaats daarvan verwachtingen te vormen voor elk kind afzonderlijk. Begin wanneer hij of zij er klaar voor is. Wil je weten of je kind klaar is om zindelijk te worden? Lees hier meer in deze blog of download onze gratis checklist '7 dingen die elke ouder moet weten over zindelijkheidstraining'.

Zindelijkheidstraining Tip 2: Beslis Of Je Jouw Tweeling Apart Of Samen Gaat Trainen

Als je aan de slag gaat met zindelijkheidstraining van je tweeling, dan moet je beslissen of je je kinderen samen of apart gaat trainen. Wat het beste is, hangt helemaal af van de relatie die je tweeling heeft. Tweelingen hebben een speciale band met elkaar, omdat ze (gedeeltelijk) dezelfde aard en opvoeding hebben.

De meeste ouders starten met beide kinderen tegelijk met zindelijkheidstraining. Redenen voor ouders om tegelijk te beginnen zijn:

  • De tweeling kan van elkaar leren,
  • Ze kunnen elkaar stimuleren en motiveren,
  • Ze zijn gewend om dingen samen te doen,
  • En ze zullen tegelijkertijd zindelijk zijn.

Maar... Let goed op de verschillen tussen je kinderen, vooral als je een mix van jongens en meisjes hebt. Pikt de een dingen sneller op dan de ander? Hebben ze een verschillende stofwisseling of ander poepritme? Beïnvloeden ze elkaar vaak negatief? Als dat zo is, kan het soms effectiever zijn om het apart aan te pakken. Jij kent je kinderen het beste. Kies wat bij jullie als gezin past.

Zindelijkheidstraining Tip 3: Zorg Voor Eén Ouder Of Volwassene Per Kind

Als je met meerdere kinderen tegelijk op  met zindelijk worden aan de slag gaat, zorg dan voor één ouder of volwassene per kind. Je volledige aandacht bij meerdere kinderen tegelijk houden, ongelukjes opruimen, samen op het potje spelen enz. kan erg intensief zijn.

Zindelijkheidstraining Tip 4: Zorg Dat Elk Kind Een Eigen Potje en Ondergoed Heeft

Eén van de belangrijkste dingen bij het zindelijk krijgen van je tweeling of drieling is ervoor zorgen dat elk kind een eigen potje en eigen ondergoed heeft.

Als je kind naar het potje moet, moet het meteen op het potje kunnen. In het begin kan je kind zijn plas of poep maar heel kort ophouden. Zorg er dus voor dat er altijd een potje beschikbaar is. Als je kinderen het potje moeten delen en hun broertje of zusje gebruikt het potje, kan het te laat voor ze zijn en kunnen er onnodige ongelukjes gebeuren.

Ook kan er ruzie ontstaan tussen broertjes en zusjes over wie op welk potje mag zitten. Om dit te voorkomen kun je je kinderen hun eigen kleur voor het potje laten kiezen of ze hun potje laten versieren met stickers. Zo weten ze welke van hen is. Hetzelfde geldt voor hun ondergoed. Laat ze hun eigen ondergoed kiezen met hun favoriete tekenfilm of superheld!

Zindelijkheidstraining Tip 5: Beperk Beloningen Bij Zindelijkheidstraining Met Een Tweeling

Beperk belonen als je een tweeling of drieling zindelijk probeert te krijgen. Eén van je kinderen heeft misschien eerder succes dan zijn of haar broertje of zusje. Als je één kind veel beloont, kan dit leiden tot regressie (een terugval in zindelijkheid) en frustratie veroorzaken bij het andere kind.

In plaats van één kind te belonen als het een groot succes heeft, kun je het beste beide kinderen op dezelfde manier prijzen. Bijvoorbeeld: één van de kinderen heeft geen ongelukje gehad terwijl hij voor het eerst een onderbroek aanhad. Het andere kind heeft net voor het eerst op het potje geplast. Je kunt ze allebei laten weten dat je trots bent door een knuffel of een high five te geven.

Verder kun je beter geen stickers of andere vormen van beloningen gebruiken, zoals cadeautjes of snoepjes. Dit kan verschillen in vooruitgang zichtbaar maken en dit kan het kind dat wat minder snel vooruit gaat demotiveren. Of het kan leiden tot ruzies of een terugval bij één van de kinderen.

Zindelijkheidstraining Met Een Tweeling Of Drieling Is Een Uniek Avontuur

Het zindelijk krijgen van je tweeling of drieling is een uniek avontuur. Maar  met liefde, geduld en wat creativiteit gaat het jou lukken! Voor je het weet, zijn ze zindelijk en ben je apetrots op ze! Veel succes op deze spannende reis! Wil je wat hulp bij zindelijkheidstraining? Download dan gratis de app De Pot Op .