Meta Pixel

Wanneer Beginnen Met Zindelijk Worden? De Geschiedenis van Zindelijkheidstraining

Wanneer beginnen met zindelijkheidstraining? Vanaf welke leeftijd kun je het beste beginnen met zindelijk worden? Wat is de gemiddelde leeftijd waarop kinderen zindelijk worden? Veel ouders vragen zich dit af en struinen het internet af op zoek naar antwoorden. Het korte antwoord: wat als de 'normale' leeftijd wordt beschouwd om met zindelijkheidstraining te beginnen, hangt sterk af van culturele normen, opvoedingsfilosofieën en de tijd waarin het kind is geboren.

Hoe zindelijk worden wordt aangepakt door ouders is de afgelopen eeuw enorm veranderd. In deze blog duiken we in de geschiedenis van zindelijkheidstraining in de afgelopen 100 jaar. We onderzoeken hoe de leeftijd van kinderen, opvoedingsstijlen en culturele verschillen deze eeuwenoude praktijk hebben beïnvloed.

De Gemiddelde Leeftijd Waarop Kinderen Zindelijk Worden Is Enorm Toegenomen

Kinderen worden steeds later zindelijk. In de jaren '40 werden de meeste kinderen rond de leeftijd van 1 jaar zindelijk. In de Westerse wereld is dat gemiddelde sindsdien gestegen naar 3 jaar. Dit komt door het gemak van de wegwerpluier en door de heersende opvatting dat we moeten wachten 'tot het kind er klaar voor is'. Kinderen in ontwikkelingslanden zijn veel eerder zindelijk. Bij ongeveer 50% van de wereldbevolking worden kinderen rond de leeftijd van 12 maanden zindelijk.

Een lijngrafiek die de trend laat zien van late zindelijkheidstraining door de jaren heen. De x-as toont de jaren 1980 tot 2020 en de y-as toont het percentage kinderen dat op de leeftijd van 3 jaar nog in de luiers zit. De grafiek toont een gestage toename van het percentage kinderen dat op de leeftijd van 3 jaar nog in de luiers zit, met een aanzienlijke stijging in de afgelopen jaren. De grafiek toont een duidelijk stijgende trend in late zindelijkheidstraining door de jaren heen.

Het feit dat kinderen in Westerse samenlevingen steeds later zindelijk worden, heeft een enorme impact op het milieu. Een kind in wegwerpluiers genereert ongeveer 300 kilo afval per jaar. Dat is 2 á 3% van al het huishoudelijk afval. Wegwerpluiers zijn erg moeilijk te recyclen. Het duurt zo'n 500 jaar (!) voordat een wegwerpluier volledig is afgebroken.

Zindelijkheidstraining In Het Begin van de 20e Eeuw (1900-1930)

In het begin van de 20e eeuw was zindelijkheidstraining veelal een strikt en rigide proces. Het opvoedingsadvies uit die tijd was om de zindelijkheidstraining rond de leeftijd van 8 maanden af te ronden. In die tijd volgden ouders strikte schema's en methoden zoals het vastbinden van kinderen aan tafelpoten. Dit was gebaseerd op traditionele overtuigingen dat kinderen discipline en gehoorzaamheid bijgebracht moesten worden.

Zwart-wit tekening van een kind dat op het potje zit vastgebonden aan een tafelpoot.

"Infant Care", gepubliceerd door de Amerikaanse overheid in 1932, instrueerde moeders om onmiddellijk na de geboorte te beginnen met zindelijkheidstraining en dit na 6 tot 8 maanden af te ronden. Experts drongen aan op dwangmethoden zoals het gebruik van een "zeep stokje" in de anus en het stimuleren van de billen met de "koude rand van een zeepbakje terwijl je zachtjes over de buik wrijft". Absolute regelmaat was onontbeerlijk en het advies was om de stoelgang "twee keer per dag te plannen, na het ochtend- en avondbad, waarbij de tijd niet meer dan vijf minuten verschilt".

DeVries & DeVries, 1977

Zindelijkheidstraining in het Midden van de 20e Eeuw (Jaren 1940-1960)

Met de opkomst van de kinderpsychologie in deze periode begon het ouderschapsadvies zich te ontwikkelen. Dr. Benjamin Spock, een vooraanstaande Amerikaanse kinderarts, populariseerde het idee van 'kindgericht' opvoeden. In zijn boek Baby and Child Care (1946) werden ouders aangemoedigd om de signalen van hun kind te observeren en erop te reageren. Dit leidde tot een flexibelere aanpak van zindelijkheidstraining. De leeftijd waarop met zindelijkheidstraining werd begonnen, werd opgetrokken tot 18 maanden, rekening houdend met de individuele rijping van ieder kind. Experts benadrukten het vermijden van druk of schaamte tijdens zindelijkheidstraining en richtten zich op positief stimuleren.

Zwart-witfoto van zes kinderen die op potjes zitten in een rij in een kinderkamer in 1955.

In de jaren zestig begon de invloedrijke en charismatische Amerikaanse kinderarts T. Berry Brazelton te verkondigen dat ouders moesten wachten tot hun kinderen er klaar voor waren. Dit standpunt werd ondersteund door de gezaghebbende American Academy of Pediatrics (AAP). En het is nog steeds de heersende opvatting over zindelijkheidstraining in de westerse wereld. Brazelton werd later woordvoerder voor Pampers van Procter & Gamble. Hij was de voorzitter van het Pampers Parenting Institute en promootte Pampers maat 6 in tv-reclames. Brazelton is bekritiseerd vanwege zijn financiële relatie met Pampers, waarbij velen zijn motieven in twijfel trokken.

Zindelijkheidstraining in de laat 20e eeuw (jaren 1970-1990)

Aan het einde van de 20e eeuw kwamen de wegwerpluiers op. Dit bracht een revolutie teweeg in het ouderschap en de kinderopvang. Tegen de jaren '80 gebruikten de meeste ouders in de Westerse wereld wegwerpluiers. Als gevolg daarvan werd zindelijkheidstraining vaak nog verder uitgesteld. Sommige ouders kozen ervoor om te wachten tot hun kinderen 2 of zelfs 3 jaar oud waren. Deze verschuiving in leeftijd en aanpak werd zowel met lof als kritiek ontvangen. De filosofie van 'kind-geleide' zindelijkheidstraining won aan populariteit, waarbij kinderen het voortouw konden nemen.

Zwart-witfoto van 4 kinderen die op het potje zitten in een rij in 1977.

Zindelijkheidstraining in de 21e Eeuw (Jaren 2000-Heden)

Met het aanbreken van de 21e eeuw spelen technologie en globalisering een belangrijke rol in de wereldwijde zindelijkheidstraining. Online forums, sociale media en blogs zijn platforms waar ouders hun ervaringen kunnen delen en advies kunnen inwinnen. De leeftijd waarop ouders beginnen met zindelijkheidstraining is blijven stijgen tot een gemiddelde van 3 jaar. Veel experts promoten nu actief responsief ouderschap. Ouders worden hierbij aangemoedigd om in te spelen op de signalen die het kind geeft als hij er klaar voor is.

Wanneer Beginnen met Zindelijkheidstraining? Omarm de Diversiteit van Verschillende Culturen en Ouderschapsstijlen

Van strikte schema's tot door het kind geleide methodes, zindelijkheidstraining heeft een evolutie doorgemaakt. Nu we verder gaan, is het essentieel om de diversiteit van zindelijkheidstrainingspraktijken in verschillende culturen en opvoedingsfilosofieën te omarmen. Eén ding blijft constant: het belang van geduld, liefde en steun als kinderen aan deze belangrijke reis beginnen.

Er is niet één juiste manier om je kleintje zindelijk te maken

Erken dat elk kind uniek is en dat er niet één "juiste" manier is om zindelijk te worden. Onthoud: jij bent de beste ouder voor je kind ❤️. Vertrouw op je instinct en veel plezier met zindelijk worden!

Wil je zien hoe andere ouders omgaan met zindelijkheidstraining? Download de  De Pot Op app en sluit je gratis aan bij onze community van ouders! Wil je meer weten over de geschiedenis van zindelijkheidstraining? Bekijk dan dit fascinerende artikel van The Atlantic.