Meta Pixel

Maak Kennis Met Onze Zindelijkheidsexpert: Diane Kokkeler

Bij De Pot Op geven we algemene tips en tricks voor zindelijkheidstraining. Maar soms kan het handig zijn om gepersonaliseerde tips en tricks te krijgen om je kind zindelijk te laten worden. Onze zindelijkheidsexperts hebben een achtergrond in psychologie, verpleging en/of coaching. Zij kunnen je 1:1 helpen met al je vragen over zindelijkheidstraining. Vandaag stellen we je voor aan zindelijkheidsexpert Diane! In deze blog deelt Diane haar eigen ervaring met zindelijkheidstraining en geeft ze de ultieme tip om je kind zindelijk te krijgen.

Wie Ben Jij En Wat Is Jouw Rol Bij De Pot Op?

Mijn naam is Diane Kokkeler, ik heb nu 5 jaar mijn eigen bedrijf Dikocoaching. Bij Dikocoaching help ik professionele begeleiding te bieden aan kinderen, jongeren en volwassenen. Bijvoorbeeld bij het leren omgaan met allerlei emoties, het vergroten van zelfvertrouwen, het omgaan met overprikkeling en het ontdekken van je eigen unieke kracht. Om mezelf te blijven ontwikkelen heb ik een opleiding Jongens in hun Kracht gevolgd. Deze opleiding combineert coaching, beweging en lichaamswerk. Ik merk dat het echt bewustzijn brengt bij de mensen die ik coach. Ik ben ook Kindertolk volgens de PresentChild Methode. Dit betekent dat ik het gedrag van een kind vertaal naar de ouders, zodat zij beter begrijpen wat hun kind wil en bedoelt. Hierdoor heb ik al veel gezinnen geholpen om hun thuissituatie te verbeteren.

een kindercoach en zindelijkheidstrainingsexpert doet een oefening met een jong meisje op een rode trainingsmat

Bij De Pot Op help ik ouders met problemen die ze kunnen ondervinden bij het zindelijk maken van hun kinderen. Ik werk nu 2,5 jaar bij De Pot Op.

Hoe Ben Je Zindelijkheidsexpert Geworden Bij De Pot Op?

Ik schreef blogs voor Infant Mental Health Nederland waar Elianne (oprichtster van De Pot Op) een oproepje plaatste voor zindelijkheidsexperts. Ik was meteen verkocht vanwege de naam. Die vond ik erg grappig en slim. Daardoor was ik meteen enthousiast en ik heb ik Elianne een berichtje gestuurd. En de rest is geschiedenis!

Hoe Heb Jij Zindelijkheidstraining Aangepakt Met Je Eigen Kinderen?

Wij hebben een zoon van negen jaar oud, maar de zindelijkheidstraining toen hij nog een peuter was, ging aanvankelijk niet zo goed. Ik hield me erg bezig met opvoeden en las van alles over slapen, eten, enz. Maar ik had geen goede informatie over zindelijkheidstraining gelezen. De mensen om me heen zeiden dat het vanzelf zou gaan en jongens zijn altijd een beetje laat. Gezien het feit dat ik goed voorbereid was op de meeste andere dingen tijdens de opvoeding van mijn zoon, was het best raar dat ik niet eens wist dat hij potjestraining nodig had.

Dus toen het tijd was om naar school te gaan, moest hij heel snel zindelijk worden. Dit ging natuurlijk niet zo goed. Omdat hij naar school moest, was er een harde deadline, dus ik moest hem soms onder druk zetten. Dit hielp helemaal niet. Het werd een machtsstrijd waarbij ik hem aanmoedigde op het potje te gaan en hij het gewoon niet deed. Het was tijd om hulp te zoeken. Ik ging naar een Kindertolk en zij zei:

''Hij blijft rondlopen met poep in zijn luier, maar jij loopt ook rond met een hoop shit.''

En dat raakte me echt. Ik worstelde met mijn eigen problemen en kinderen kunnen zoveel emoties van ons oppikken. Ik begon aan mezelf te werken en als bij toverslag begon mijn zoon ook steeds beter op het potje te plassen en poepen! Maar er kwamen meer positieve dingen uit. Ik heb veel begrip voor ouders die worstelen met zindelijkheidstraining. Het kan ouders echt helpen om te weten dat ze niet alleen zijn. En het was de start van mijn eigen bedrijf Dikocoaching.

een kindercoach en zindelijkheidsexpert die een balspel speelt met een jongen op een rode mat

Hoe Ziet Een Normale Werkdag Eruit Voor Jou Als Zindelijkheidsexpert?

Nou, dat varieert nogal. Mijn dagen zijn heel afwisselend met telefoontjes en e-mails met ouders, hoewel ik de voorkeur geef aan videobellen. Op die manier kan ik echt zien wat er met het gezin aan de hand is. Ik heb het gevoel dat ik meer impact heb als we elkaar kunnen zien.

En natuurlijk bezoeken kinderen en volwassenen mij op mijn werkplek vaak in trainingskleding vanwege het trainingsprogramma dat ik als coach gebruik. Dus als we videobellen zie je me meestal in mijn trainingskleren. Ik werk ook heel flexibel. Dat is een van de voordelen van mijn eigen bedrijf! Dus soms werk ik 's avonds, soms 's ochtends en soms op zaterdag als mijn zoon op voetbaltraining is met zijn vader. Ik probeer er vaak voor hem te zijn. Dus als hij thuis is, probeer ik niet zoveel te werken en echt van mijn tijd met hem te genieten. Dat is echt belangrijk voor me.

Wat vind je van werken als zindelijkheidsexpert bij De Pot Op?

Het is echt waardevol. Ik haal veel voldoening uit het helpen van ouders, vooral als mijn advies echt effect heeft. En ik zie mezelf ook niet als de expert, want de ouders zijn de experts van hun kinderen. Ik geef ouders gewoon de kracht om hun kinderen weer te laten opbloeien.

"Ouders zijn de experts. Zij kennen hun kind het beste.''

Diane Kokkeler van Dikocoaching

Ik ben hier alleen om ouders de juiste richting te wijzen, om ze te helpen een manier te vinden om hun kinderen te helpen. Zoals ik al zei, vind ik videobellen ook heel leuk, en ik vind het ook leuk als het kind erbij is. Het maakt niet uit of ze luidruchtig zijn of zo, dat hoort allemaal bij het ouderschap. Ouders moeten de opvoeding van hun kinderen zien als een ontwikkeling van zichzelf. Je kunt zoveel van je kind leren. Soms wijzen wij onze kinderen de weg en soms wijzen onze kinderen ons de weg.

Welke Vraag Over Zindelijkheid Krijg Je Het Vaakst Van Ouders?

Oh, ik krijg zoveel verschillende vragen! Machtsstrijd, bang voor het potje, boosheid, niet zeggen wanneer ze op het potje moeten, niet plassen op het potje, poepen en ongelukjes. Ouders ervaren zoveel verschillende problemen en ze moeten echt niet bang zijn om hulp te vragen.

Ik spreek ook veel ouders van wie ik zou willen dat ze eerder contact met me hadden opgenomen. Ouders denken vaak dat ze falen als ouders als ze om hulp vragen. Soms betekent dit dat ze mijn hulp en die van andere deskundigen een beetje te laat inroepen, maar ouders moeten niet bang zijn om hulp te vragen. Als ze er eerder om vragen, kan ik ze een hoop ellende besparen. Maar dat betekent ook dat ik zo ontzettend trots ben op elke ouder die contact met me opneemt om mijn hulp te vragen.

Wat Is Jouw Ultieme Tip Voor Zindelijkheidstraining?

Mijn grootste tip, en dit geldt niet alleen voor zindelijkheidstraining, is om je kind te observeren en zijn of haar lichaamssignalen te herkennen. Bijvoorbeeld: als je merkt dat je kind een beetje wiebelig en onrustig wordt als het moet plassen, word dan zelf ook wiebelig voordat je gaat plassen. Kinderen begrijpen dat veel beter dan dat je ze vertelt dat je naar de wc gaat, omdat kinderen misschien niet begrijpen waarom je naar de wc gaat. Je kind voelt die drang nog niet, dus op deze manier kun je het helpen. Je kind begrijpen en zijn lichaamssignalen en ritmes volgen zijn dus echt de sleutel tot succesvolle zindelijkheidstraining.

Wil je contact opnemen met Diane of één van onze andere zindelijkheidsexperts? Download de De Pot Op app en vind daar haar contactgegevens. Voor Premium gebruikers is 1:1 ondersteuning van onze experts inbegrepen.