Meta Pixel

Top 5 Redenen om In de Zomer met Zindelijkheidstraining te Beginnen

Timing is super belangrijk bij zindelijkheidstraining en het zomerseizoen biedt een hoop leuke mogelijkheden. Zindelijkheidstraining kan op elk moment van het jaar. Maar de zomermaanden kunnen een handige tijd zijn om eraan te beginnen. Het warme weer heeft voordelen voor zowel jou als je kind. 
In deze blogpost bespreken we de vijf belangrijkste redenen waarom zindelijk worden in de zomer geweldig is voor je kleintje. Van makkelijke kleding tot extra steun van de ouders, de zomer is de ideale tijd voor succesvolle zindelijkheidstraining. We geven een aantal tips om het zindelijk maken van je kind nog leuker te maken! We zetten de voordelen van zindelijk worden in de zomer op een rijtje!

Waarom Beginnen met Zindelijkheidstraining in de Zomer?

1. Minder Laagjes, Meer Gemak

Zomerkleding is meestal lichter en minder dik dan winterkleding. Dit maakt het voor jou en je kind veel gemakkelijker om snel naar het potje te gaan als dat nodig is. Met minder laagjes kleding kan je kind zichzelf gemakkelijk en snel uitkleden en zelf op het potje gaan zitten. Dit maakt hem zelfstandig en onafhankelijker van jouw hulp. Als extra tip: kies geschikte kleding om geknoei en ongemak te voorkomen.

2. Beheersbare Ongelukjes

Het warme weer maakt ongelukjes een stuk minder lastig. Minder lagen betekent bijvoorbeeld minder was. Nog beter? Laat je kind in blote billen rondlopen! Dit helpt je kind ook om zich meer bewust te worden van zijn of haar lichaam. Een ander voordeel van de zomer is dat als er toch ongelukjes gebeuren, de kleding snel droog is. Dat betekent minder rotzooi! En thuis kan je de kamer ventileren zonder je zorgen te maken over koude tocht of een hoge verwarmingsrekening 😊

3. Veel Uitjes naar Buiten

In de zomer brengen gezinnen meer tijd buiten door, op het strand, in het park of in de tuin. Als je daar een potje bij de hand hebt (My Carry Potty  is ideaal om overal mee naartoe te nemen) is het zo gepiept. En eenvoudiger dan het gesjouw en gedoe met een luiertas!
Buiten zijn stimuleert de onafhankelijkheid en zorgt ervoor dat op het potje gaan voelt als een avontuur. Het helpt je kind vertrouwd te raken met het gebruik van het potje in verschillende omgevingen. Zorg er natuurlijk wel voor dat je voldoende onderbroekjes en reserve setjes droge kleren meeneemt!

4. Meer Drinken in de Zomer

Hogere temperaturen zorgen vaak voor meer dorst. En als je kind meer drinkt, moet hij vaker op het potje. Dus meer oefenmogelijkheden en meer kans op succes! Jij en je kind profiteren dus van de verhoogde dorst door tijdens de zomer zindelijk te worden. Omdat je kind vaker op het potje gaat wordt het ook bewuster van zijn of haar lichaam. 

5. Vakantie en Tijd met het Gezin

De zomer betekent voor veel gezinnen vakantie, vrije tijd en tijd voor het hele gezin. Het is een uitstekende gelegenheid om alle aandacht te besteden aan de vooruitgang van je kind op het gebied van zindelijkheid. Met meer tijd en flexibiliteit kan de zindelijkheidstraining een positieve, consequente en leuke ervaring worden. De steun van familieleden tijdens vakanties of familiebijeenkomsten zal je kind verder stimuleren.

Hoewel de zomer een geweldige tijd is om met zindelijkheidstraining te beginnen, is het zeker geen magische tijd. Zelfs als het mooi weer is, kan je kind nog steeds weigeren om op het potje te gaan zitten. Hier zijn enkele tips om met weerstand om te gaan.

Tips om Zindelijkheidstraining in de Zomer Nog Leuker te Maken

Potjestraining in de zomer. Een jongetje van ongeveer 2 jaar zit op het potje. Hij is heel blij en geeft zijn trotse vader een high five. Hij is buiten en het ziet er zonnig uit. Heel mooi weer voor potjesactiviteiten.
  1. Buiten de Natuur Observeren: Moedig je kind aan om de omgeving te observeren terwijl hij of zij buiten op het potje zit. Praat over de bloemen, bomen of dieren die ze kunnen zien. Je kunt ook een vogelvoederhuisje in de buurt houden om vogels aan te trekken waar je kind naar kan kijken.
  2. Fruit Proeverij: Maak een bord klaar met verschillende zomervruchten zoals watermeloen, bessen of ananas. Moedig je kind aan om de verschillende smaken te proeven en te beschrijven terwijl hij of zij op het potje zit. Dit is een leuke activiteit voor de zintuigen en zorgt ervoor dat je kind extra vocht binnen krijgt!
  3. Strandbal Gooien: Neem een kleine strandbal mee en moedig je kind aan om deze in een emmer vol water te gooien terwijl ze op het potje zitten. Als de emmer vol is, mogen ze de ballen met hun voeten gooien! Dit kan een leuk spelletje zijn dat je kind bezig houdt en een zomers tintje heeft.
  4. Bellenpret: Blaas bellen in de buurt van het potje en laat je kind ze proberen te vangen of te laten knappen. Of doe het andersom en laat je kind blazen. Het laatste is echt een goede activiteit tijdens de zindelijkheidstraining, omdat blazen de bekkenspieren ontspant. Bereid je voor op wat successen tijdens het spelen van dit spel!
  5. Spelen met Zand: Vul een bakje met kinetisch zand of gewoon zand (zeeschelpen van je reis?). Moedig je kind aan om vormen te maken of zandkastelen te bouwen terwijl hij of zij op het potje zit. Dit kan een zintuiglijke ervaring zijn die doet denken aan spelen op het strand. Dit doe je natuurlijk buiten, anders heb je een huis vol zand.
  6. Water Spel: Zorg voor een kleine bak gevuld met water en wat drijvend speelgoed. Je kind kan met het speelgoed spelen, water gieten en spetteren terwijl het op het potje zit. Leg er wel een handdoek of waterdichte mat onder om gemorst water op te vangen als je dit binnen doet.

In de zomer beginnen met zindelijk worden heeft verschillende voordelen. Je kunt het proces leuker, gemakkelijker en succesvoller maken. De makkelijke zomerkleding, beheersbare ongelukjes, meer drinken, veel buiten zijn en veel tijd met het gezin, ze dragen allemaal bij aan het creëren van een ideale omgeving voor zindelijkheidstraining. Vergeet niet dat elk kind uniek is! Er is geen haast bij, zindelijk worden kan op elk moment van het jaar. Kies dus een tijdstip dat voor jou en je kind het beste werkt en zorg ervoor dat je kind er klaar voor is. Omarm het proces met geduld, consistentie en een vleugje zomerplezier. Je kind zal goed op weg zijn om een superster op het potje te worden!

Wil je meer tips over zindelijkheidstraining of over naar buiten gaan direct na de zindelijkheidstraining? Download de De Pot Op app en bekijk onze veelgestelde vragen.