Meta Pixel

Tips om Toiletangst Bij Kinderen te Overwinnen

Verplaats je in de verbeelding van je kind als hij, de wc eng en intimiderend vindt. Wc's zijn groot, hard en koud. Ze maken harde geluiden, en dingen verdwijnen erin en komen niet meer terug. Dat kan behoorlijk eng zijn. Het komt dus vaak voor dat kinderen bang zijn voor zindelijkheidstraining door hun angst voor het toilet.

Hier zijn 3 veel voorkomende wc angsten die kinderen ervaren:

1. Poep Doorspoelen

Het idee om het toilet door te spoelen na het poepen maakt sommige kinderen behoorlijk overstuur. De angst is angst voor het onbekende. Kinderen weten niet hoe het toilet werkt. Waar is de poep gebleven? Hoe is het verdwenen? Vergeet niet dat kinderen een levendige fantasie hebben.

Sommige kinderen kunnen ook last hebben van verlatingsangst. Ja, je leest het goed! Kinderen kunnen een gehechtheid aan hun uitwerpselen ontwikkelen. Ze beschouwen ze als een deel van zichzelf. Het doorspoelen van de poep kan de angst oproepen om iets belangrijks te verliezen.

Tip: Begin met het aanmoedigen van je kind om in de badkamer te blijven terwijl je de wc doortrekt. Laat ze het proces observeren zonder druk te voelen om hun eigen afval door te spoelen. Zo raken ze steeds meer vertrouwd met het geluid van het doortrekken. Laat ze zelf beslissen wanneer ze klaar zijn om door te spoelen. Je kan beginnen met ze door te laten spoelen met jouw hulp en dan geleidelijk overgaan naar het ze zelf laten doen.

Een kind staat naast een toilet en spoelt het vol vertrouwen door tijdens de zindelijkheidstraining. Het gezicht van het kind toont een mengeling van opwinding en voldoening, terwijl het met zijn hand de doorspoelhendel vasthoudt. Het kind worstelt met de angst voor zindelijkheidstraining

2. In het Grote Gat Vallen

Veel kinderen zijn bang om weg te glijden en in de toiletpot te vallen. Vooral als ze klein zijn of nog niet goed kunnen lopen. Ze kunnen bang zijn dat de wc hen naar binnen zuigt, net als hun poep!

Als je kind eerder een negatieve ervaring heeft gehad op het toilet, kan dit de angst versterken. Deze negatieve ervaringen omvatten wegglijden of van de pot kukelen, of een onstabiel gevoel bij het gebruik van het toilet. In dergelijke gevallen kan je kind weigeren om er erop te gaan zitten.

Sommige kinderen vinden het gevoel op de toiletbril te zitten of de kou van het de wc-bril niet zo fijn. Dit ongemak kan bijdragen tot hun angst om naar het toilet te gaan.

Tip: Je kind kan veiliger en stabieler zitten als je een brilverkleiner gebruikt. Het helpt tegen de angsten voor wegglijden en vermindert een onstabiel gevoel. De brilverkleiner biedt je kind een grotere zitting en heeft vaak antislip. Daarnaast kan je een opstapje voor het toilet zetten. Dit helpt je kind niet alleen om op het toilet te klimmen, maar het is ook extra veilig. Door het krukje hebben kinderen meer controle over hun bewegingen. Dit verkleint de kans om in de wc te vallen.

Moedig hen aan om op de toiletbril te gaan zitten terwijl je hen fysiek ondersteunt totdat zij zich zelfstandig op hun gemak voelen. Zeg iets als: "Ik ben hier om je veilig te houden. Ik houd je hand vast en sta naast je om ervoor te zorgen dat je je veilig voelt." Stel hen gerust door te zeggen: " Mama/papa gebruikt de wc ook of alle mensen doen dat.  Ik ben trots op je dat je het probeert."

3. Harde Spoelgeluiden

Sommige kinderen zijn gevoelig voor harde of plotselinge geluiden. Het luide of onverwachte geluid van het toilet doorspoelen kan ze laten schrikken. Dit kan leiden tot weerstand, angst of bezorgdheid.

Een kind verkent spelenderwijs een toiletbril en tilt deze nieuwsgierig op en neer. Het gezicht van het kind is vervuld van interesse en onderzoek en toont zijn fascinatie voor het toilet. De toiletbril is schoon en gesloten en het kind is veilig bezig met zijn ontdekkingstocht. Ze probeert haar angst voor zindelijkheidstraining te overwinnen

Tip: Ga samen op  avontuur in een denkbeeldig ruimteschip! Sta samen met je kind klaar, en tel af: "3...2...1... Lancering!" Moedig ze aan hun fantasie te gebruiken, zodat ze zich dapper en zelfverzekerd voelen.

Zo geef je hen een gevoel van controle tijdens het spoelavontuur. Als je kind zich een beetje angstig voelt, laat ze dan de oren bedekken. Je kan ze ook een speciale geluiddempende koptelefoon laten dragen, zodat ze zich veiliger voelen. Moedig hen ook aan hun eigen geluidseffecten te creëren, zoals "woesh" of "zooom" tijdens het spoelen om er een leuke en minder enge ervaring van te maken.

Extra Tips Tegen Wc-Angst

Om de angsten voor zindelijkheidstraining aan te pakken, moet je geduldig zijn. Voor het geval je je afvraagt wat je moet doen als je kind bang is voor het potje, hebben we hier nog een paar tips.

1. Overgang van Potje Naar de Wc

Begin met een potje voordat je kind op het toilet gaat. Het potje biedt een kleinere en meer kindvriendelijke omgeving voor je kind om te leren. De hoogte van een potje maakt het gemakkelijker voor hen om zelfstandig te gaan zitten en op te staan. Wacht tot je kind zindelijk is en comfortabel op het potje zit. De overgang naar de wc kan daarna vanzelf gaan.

2. Normaliseer hun Angst voor Zindelijkheidstraining

Laat je kind weten dat zijn angst normaal is en dat veel kinderen hetzelfde meemaken. Dit kan je kind helpen zich minder alleen te voelen en zich minder te schamen voor zijn/haar angsten.

3. Word een Expert in Wc's

Neem de tijd om je kind uit te leggen hoe de wc werkt. Leg hen uit dat het doorspoelen van de wc er niet voor zorgt dat zij zelf of hun afval verdwijnen. Hier is een grappig en informatief boekje over poep dat je kan gebruiken.

4. Stel Je Kind Gerust

Zorg ervoor dat je kind zich stabiel voelt als het op het toilet zit door een toiletbril en een opstapje te gebruiken. Stel je kind gerust dat het niet in de toiletpot zal vallen en dat je er bent om het te helpen als dat nodig is.

5. Bereid Je Kind Voor

Laat ze weten wanneer je gaat doorspoelen en geef ze de tijd om hun oren te bedekken of muziek op te zetten. Gebruik je automatische openbare toiletten? Bewaar memobriefjes in je tas en gebruik ze om de sensor af te plakken. Maar vergeet ze niet weg te halen! 🙂

6. Creëer een Comfortabele Omgeving

Zorg ervoor dat je kind zich comfortabel en veilig voelt in de badkamer. Dit kan betekenen dat hij/zij een nachtlampje of zijn favoriete deken krijgt, of dat er rustgevende muziek klinkt.

7. Gebruik Positieve Aanmoediging

Prijs je kind wanneer het met succes naar de wc gaat of vooruitgang boekt bij de zindelijkheidstraining. Dit kan hen helpen zich zelfverzekerd te voelen en gemotiveerd om het te blijven proberen. Een high-five werkt altijd! (zorg ervoor dat je eerst samen de handen wast 😉)

Onthoud dat zindelijkheidstraining een geleidelijk proces is. Het is belangrijk om geduldig, behulpzaam en begripvol te zijn. Help je kind angsten te overwinnen door uit te leggen hoe het toilet werkt. Zorg voor een veilige omgeving waar je kind kan onderzoeken en experimenteren.

Het is belangrijk te onthouden dat elk kind anders is. Er is niet één juiste manier om op het potje te gaan. Sommige kinderen kunnen direct op de wc gaan, terwijl andere er baat bij hebben eerst op het potje te gaan. Het belangrijkste is om geduldig en behulpzaam te zijn en in te spelen op de behoeften en voorkeuren van je kind.

Als de angsten van je kind aanhouden of veel stress veroorzaken, kan je overwegen een kinderarts of kinderpsycholoog te raadplegen. De zindelijkheidsexperts van De Pot Op staan voor je klaar!