Meta Pixel

Mythes over Zindelijkheidstraining: Tips die Elke Ouder Moet Weten

Zindelijkheidstraining is een avontuur dat iedere ouder een keer meemaakt. Je voelt dan soms spanning, maar ook angst. Je ziet hoe je kind de eerste stappen zet naar onafhankelijkheid. Maar pas op! Er zijn veel mythen en misvattingen over zindelijkheidstraining die deze reis lastiger maken. In dit blog bespreken we de meest voorkomende misvattingen over zindelijkheidstraining. En we geven tips om het proces wat makkelijker te maken!

Mythe #1: "Mijn Kind Moet een Bepaalde Leeftijd Hebben om met Zindelijkheidstraining te Beginnen"

Laten we beginnen met de klassieke mythe waarin ouders geloven dat hun kind een bepaalde leeftijd moet bereiken voordat ze aan zindelijkheidstraining kunnen beginnen. Ieder kind is anders, wat voor de een werkt, werkt voor de ander niet. Sommige kinderen zijn met 18 maanden al klaar voor zindelijkheidstraining. En andere kinderen zijn er misschien pas klaar voor als ze 3 jaar oud zijn.

Hoewel leeftijd een factor kan zijn, ontwikkelt elk kind zich op zijn eigen tempo. Het is dus belangrijk om niet alleen op leeftijd te letten, maar ook op signalen of je kind er klaar voor is. Deze signalen zijn onder andere fysiek, zoals kunnen lopen en op het potje kunnen zitten. Er zijn ook cognitieve en emotionele signalen, zoals het kunnen opvolgen van eenvoudige instructies. Bekijk Stap 1 in de De Pot Op app voor een GRATIS test!

Tip: Stimuleer de belangstelling van je kind voor het potje door boeken over zindelijkheidstraining te lezen, en geef je kind de mogelijkheid om wc gebruik van anderen te observeren en te imiteren. Zet je kind niet onder druk om op het potje te gaan, want dan kan zindelijkheidstraining in de toekomst moeilijker maken.

potje training toiletbril / potje stoel kan worden gezien in de afbeelding waar baby kan doen poepen / plassen / poepen. het is ook nuttig tijdens de nachtelijke potje training. Succesvolle potjestraining tips door beste zindelijkheidstraining app hebben geholpen de 18 maanden oude baby om zindelijk te worden. ontkrachten zindelijkheidstraining mythen

Mythe #2: "Mijn Kind Moet Kunnen Praten om met Zindelijkheidstraining te Beginnen"

Een andere veel voorkomende misvatting is dat kinderen eerst moeten kunnen praten voordat ze met zindelijkheidstraining kunnen starten. Hoewel verbale communicatie zeker handig kan zijn, is het niet noodzakelijk. Veel kinderen kunnen basisinstructies begrijpen en opvolgen, ook als ze nog geen volledige zinnen kunnen spreken. Er zijn veel non-verbale signalen die kinderen kunnen gebruiken om aan te geven dat ze op het potje moeten. Bijvoorbeeld door de luier aan te raken of aan te wijzen, of door een bepaalde gezichtsuitdrukking te maken.

Tip: Je kan je kind eenvoudige tekens of geluiden leren. Voor plassen wijs je met je wijsvinger naar beneden en maak je een "psss"-geluid. Voor poepen maak je een vuist, open je je hand en maak je een "plop"-geluid. Maak het leuk en makkelijk om te onthouden! 😊 Kennis van het plas- en poeppatroon van je kind is handig om hem of haar eraan te herinneren op het potje te gaan. De meeste kinderen moeten bijvoorbeeld binnen 20 minuten na het drinken plassen. Als je het ritme van je kind kent, kan je onnodige frustratie en ongelukjes voorkomen.

Mythe #3: "Zindelijk in de Nacht Komt Snel na Zindelijk Overdag"

Veel ouders verwachten dat kinderen ‘s nachts zindelijk worden kort nadat ze overdag zindelijk zijn geworden (soms zelfs tegelijkertijd). Maar nachtelijke droogheid kan veel langer duren.

Het 's nachts droog houden hangt af van verschillende factoren, zoals leeftijd, blaasgrootte en de productie van antidiuretisch hormoon (ADH). Wees geduldig en begripvol als je kind naar nachtelijke droogheid toewerkt. Het kan een aantal weken of maanden duren voordat je kind 's nachts ook zindelijk is.

Let op: Als kinderen soms in bed plassen, betekent dat niet dat ze er niet klaar voor zijn! Ze moeten deze vaardigheid nog onder de knie te krijgen.

Tip: Wil je je kind helpen om 's nachts droog te blijven? Moedig je kind aan om voor het slapengaan op het potje of de wc te gaan, laat je kind niet te veel drinken voor het slapengaan en gebruik waterdichte lakens. Kies een pyjama die gemakkelijk aan en uit te trekken is, zodat uitstapjes naar het potje een fluitje van een cent zijn. Straf of beschaam je kind niet voor het bedplassen, dat veroorzaakt alleen maar stress of angst. Met tijd, geduld en begrip zal je kind uiteindelijk ook 's nachts zindelijk worden.

Mythe #4: "Mijn Kind Zal in een Mum van Tijd Volledig Zindelijk Zijn!"

Een andere misvatting is dat als je eenmaal alle basisvaardigheden hebt geleerd, je kind meteen volledig zelfstandig op het potje kan. Kinderen kunnen zeker binnen enkele dagen leren op het potje te zitten en droog te blijven. Maar ze hebben waarschijnlijk meer tijd nodig om te leren op het potje te zitten zonder jouw hulp. Het kan enige tijd duren voordat ze daadwerkelijk op eigen initiatief op het potje gaan.

Probeer niet gefrustreerd te raken als je kind niet uit zichzelf aangeeft dat hij of zij 'moet'. Geef je kind de ruimte en tijd om ook dit onderdeel van de zindelijkheidstraining te leren.

Tip: Je kan de vooruitgang van je kind op verschillende manieren ondersteunen. Wees trots op pogingen, bijvoorbeeld wanneer je kind naar het potje gaan maar het niet helemaal op tijd heeft gered. En wees geduldig en begripvol bij ongelukjes. Zeg iets zoals: "Dit kan gebeuren, maak je geen zorgen. De volgende keer kan je proberen op het potje te plassen." Probeer ook oplossingen te bieden voor lastige dingen. Heeft je kind je hulp nodig om kleren aan en uit te trekken? Laat ze kleren dragen die ze zelf aankunnen door Ideale Kleding voor Zindelijkheidstraining te kiezen. Is je kind al lang aan het spelen? Herinner je kind er vaak aan om op het potje te gaan als dat nodig is.

Mythe #5: "Ik Kan Pas met Zindelijkheidstraining Beginnen als Mijn Kind Geïnteresseerd Is in het Potje"

Desinteresse in het potje betekent niet meteen dat je kind niet klaar is voor zindelijkheidstraining. Er zijn veel redenen waarom je kind niet op het potje wil, bijvoorbeeld angst en spanning. Of je kind voelt zich gewoon op zijn of haar gemak met de huidige luierroutine! Deze redenen komen vaak voor en zijn helemaal niet bepalend of je kind er wel of niet klaar voor is. Als je kind er fysiek en emotioneel klaar voor is om deze mijlpaal te bereiken, kan je aan de slag!

Tip: Je kan het potje aantrekkelijker maken voor je kind door boekjes voor te lezen, wc gebruik te laten zien of het voor te doen met knuffels (zie voor meer tips ons blog: Help, Mijn Kind Wil Niet op het Potje Zitten!). Het is belangrijk de gelegenheid te blijven bieden om op het potje te gaan en je kind op een positieve en ondersteunende manier aan te moedigen. Maar het is ook belangrijk het tempo van je kind te respecteren en geen dwang te gebruiken. Ieder kind is uniek. Er is dus geen vast schema voor zindelijkheidstraining.

Een klein meisje zit op een potje terwijl ze naar haar jurk kijkt. Ze lijkt nieuwsgierig en geconcentreerd, met haar handen in haar schoot. Het potje is roze gekleurd. Ze zit op het potje om te poepen/plassen/poepen tijdens de zindelijkheidstraining.

Mythe #6: "Mijn Kind heeft Veel Ongelukjes, en is Nog Niet Klaar voor Zindelijkheidstraining"

Het is begrijpelijk dat ouders denken dat veel ongelukjes betekenen dat hun kind nog niet klaar is voor zindelijkheidstraining. Maar deze denkwijze houdt geen rekening met hoe ingewikkeld zindelijkheidstraining is. Zindelijk worden is een nieuwe vaardigheid die kinderen moeten leren en beheersen. Zoals elke nieuwe vaardigheid vraagt dit tijd en oefening.

Laten we ons in de positie van kinderen verplaatsen. Ze zullen niet allen afscheid moeten nemen van een vriend voor het leven (ja, de luier!). Ze moeten ook leren om zich bewust te worden van de drang om te gaan. EN ze moeten daar ook nog op tijd van bewust zijn, zodat ze dat kunnen communiceren EN op tijd op het potje gaat zitten. Poeh! Als je bedenkt dat ze ongeveer om de 2 à 3 uur moeten plassen en meer geïnteresseerd zijn in spelen, is dat nogal wat!

Ongelukjes kunnen gebeuren. Het zijn een natuurlijk onderdeel van het leerproces. Het is geen teken van falen of dat je kind er niet klaar voor is. Integendeel, het zijn belangrijke leermomenten voor je kind.

Tip: Hoewel ongelukjes kunnen gebeuren, kan je toch goed voorbereid zijn. Kies voor kleding die gemakkelijk aan en uit te trekken zijn en die niet in de weg zitten. Het potje boven laten staan terwijl je in de keuken samen koekjes aan het maken bent? Dat is misschien geen goed idee! Houd het potje in de buurt. Potjes zijn erg handig en gemakkelijk te verplaatsen. Ze hoeven niet op één plek te blijven staan.

Gebruik je de wc? Probeer dicht bij de wc te blijven en verwijder alles wat in de weg kan zitten als u zich naar de wc haast. Zorg ervoor dat de wc-deur open is en dat de wc-bril en het krukje van je kind op hun plaats staan. Een laatste tip! Houd bij wanneer je kind drinkt en vergeet niet om het binnen een minuut of 20 op de wc te laten zitten. Je kunt drinken, ongelukjes en successen loggen in de De Pot Op app.

Mythes over Zindelijkheidstraining Ontkrachten

Zindelijkheidstraining hoeft geen eng of frustrerend proces te zijn. Vermijd deze mythes door de behoeften van je kind centraal te stellen. Het zal de reis voor jullie beiden soepeler en aangenamer maken.

Ben je klaar om de sprong te wagen in de wereld van de zindelijkheidstraining? Onthoud dat elk kind uniek is. Er is geen standaard aanpak voor dit proces. Maar met een beetje geduld, doorzettingsvermogen en veel liefde kunnen jij en je kind deze mijlpaal samen aan. Bekijk voor meer tips onze blogs en download de De Pot Op app!