Meta Pixel

Handen Wassen en Zindelijkheidstraining: Ideeën en Tips

Aanleren hoe je kind goed moet handen wassen is een belangrijk onderdeel van zindelijkheidstraining, en een goede vaardigheid die iedereen, en je kind dus ook, de rest van hun leven nodig heeft. Je kan echt niet vroeg genoeg

Waarom is Handen Wassen Belangrijk voor Kinderen?

1. Zichzelf en anderen beschermen: Kinderen die regelmatig hun handen wassen lopen minder kans om ziek te worden en minder kans om bacteriën te verspreiden naar anderen. Experts zeggen dat een goede hygiëne infecties bij kinderen voorkomt. Dit is vooral belangrijk voor kinderen die veel met andere kinderen omgaan, zoals in kinderdagverblijven of peuterspeelzalen.

2. Zelfstandigheid ontwikkelen: Door kinderen te leren hoe ze goed hun handen moeten wassen worden ze zelfstandiger te worden. Naarmate ze ouder worden, kunnen ze beter voor hun eigen hygiëne zorgen en gezonder blijven!

3. Ziek zijn verminderen: Als kinderen ziek zijn, missen ze school en andere activiteiten. Dit zorgt ervoor dat kinderen achter kunnen lopen met de leerstof op school, maar ook op social gebied omdat ze niet met hun vrienden kunnen spelen. Regelmatig de handen wassen kan de verspreiding van bacteriën tegengaan en ziek zijn verminderen.

Leren hoe je kind moet handen wassen is dus een belangrijke vaardigheid. Het helpt de gezondheid van je kind en die van anderen te beschermen, stimuleert goede hygiënische gewoonten en ontwikkelt zelfstandigheid.
Maar hoe leer je je kind om de handen te wassen? We hebben een aantal tips voor je op een rijtje gezet:

Tips om Kinderen Handen te Leren Wassen

1. Maak van handen wassen een gewoonte: Leer je kind dat na gebruik van het potje of de wc de handen altijd gewassen moeten worden met water, EN zeep! Nee... alleen water is niet genoeg 😉 (Maak je klaar om dit voor de zoveelste keer te herhalen!)

2. Geef het goede voorbeeld: Kinderen leren het best door dingen na te doen. Was je eigen handen dus regelmatig gedurende de dag. Vooral voor en na het eten, en na het gebruik van de wc.

Een jongetje, gekleed in een blauw t-shirt en luier, staat voor zijn moeder met zijn armen hoog in de lucht geheven. De moeder van het kind zit gehurkt, met één hand die het kind een high-five geeft en de andere hand die een klein potje vasthoudt. Zowel het kind als de moeder hebben een grote glimlach op hun gezicht, wat wijst op een positieve en succesvolle ervaring met potjestraining/zindelijkheidstraining. hij doet dit wanneer hij zelfstandig zijn handen wast na gebruik van het potje.

3. Gebruik positieve beloning: Moedig je kind aan om handen te wassen. En beloon je kind als het goed gaat!

4. Speel een spelletje: Gebruik eenvoudige taal of maak het visueel om je kind te helpen begrijpen wat er moet gebeuren. Handen wassen houdt hen gezond en voorkomt de verspreiding van bacteriën. Je kunt "Was het Weg" spelen. Doe een kleine hoeveelheid glitter of cacaopoeder op de handen van je kind en vraag om de handen schoon te wassen. Zo begrijpen ze dat handen wassen vuil en bacteriën verwijdert.

5. Houd benodigdheden bij de hand: Houd zeep, een handdoek en een krukje dichtbij de wastafel. Zo kan je kind makkelijker zelfstandig handen wassen.

6. Heb geduld: Vergeet niet dat goed leren handen wassen tijd en geduld kost. Wees consequent en moedig je kind aan om het te blijven proberen, ook als het niet altijd perfect gaat. 

Handen leren wassen kan een rommelige zaak zijn! Bereid je voor op veel gespetter 😊. Misschien moet je de vloer een paar keer dweilen. Maar dit is ook een kans om je kind te leren om zelfgemaakte rommel op te ruimen!

Tip: Leg een matje onder de wastafel om te voorkomen dat er iemand uitglijdt.

Hoe Maak Je het Leuk?

Kinderen zullen het wassen van hun handen waarschijnlijk leuker vinden en onthouden als er een leuke activiteit van wordt gemaakt. Overweeg de volgende tips om handen wassen een leuke en interactieve ervaring te maken!

1. Zing een liedje: Moedig je kind aan om een liedje te zingen tijdens het handen wassen. Je kan populaire kinderliedjes gebruiken of je eigen liedje verzinnen. Dit zal je kind helpen herinneren om de handen de aanbevolen 20 seconden te wassen. 

2. Gebruik een timer: zet een timer van 20 seconden en laat je kind handen wassen tot de timer afgaat. Zo begrijpt je kind hoe lang handen wassen moet duren. Je kunt zelfs een wedstrijdje houden wie in de 20 seconden het beste de handen heeft gewassen 😊

Kan je geen timer instellen vanwege al dat water? Neurie het "Happy Birthday" liedje van begin tot eind twee keer.

3. Gebruik een visuele handleiding: Hang een poster of foto bij de wasbak waarop de stappen en volgorde van handen wassen staan. Dit zal je kind helpen herinneren hoe handen wassen ook alweer moet. Om het nog leuker en persoonlijker te maken kan je foto's van je eigen kind gebruiken. Maak foto's van je kind die handen wassen op de goede manier en volgorde doet. Maak de poster helder en kleurrijk om de aandacht van je kind te trekken. Je kan de poster ook samen maken als leuke knutselactiviteit! 

4. Maak een fantasie bij het handen wassen: Doe alsof je kind een dokter is die zijn handen wast voor een operatie. Of een kok die zijn handen wast voor het koken. De handen van deze mensen moeten namelijk super schoon zijn! Veel plezier, kleine chirurgen en koks! (Als je op je eigen werk ook goed je handen moet wassen kan je jezelf als rolmodel gebruiken 😉)

Onthoud dat kinderen het beste leren door herhaling en oefening. Wees geduldig en consequent met je handwasroutine. Je kind zal supersnel een pro zijn in handenwassen!

Download de app van De Pot Op voor meer tips over zindelijkheidstraining.