Meta Pixel

Help, Mijn Kind Wil Niet op het Potje Zitten!

Je kind wil niet op het potje zitten? Je bent niet de enige!

Zindelijkheidstraining kan een grote uitdaging zijn voor ouders. Vooral als je kind weigert om op het potje te zitten. Maar met geduld en de juiste aanpak leer je je kind binnen no-time om op het potje te zitten. Hier vind je 11 aanpakken die je kunt uitproberen om je kind op het potje te laten zitten:

1. Erken de Gevoelens van Je Kind

Het is belangrijk de gevoelens en angsten van je kind over het van het potje te erkennen. Laat ze weten dat je ze begrijpt en dat het oké is om bang te zijn. Zeg iets als "Ik zie dat je niet op het potje wilt zitten. Laten we het later nog eens proberen." Of: "Ik begrijp dat het eng kan zijn om op het potje te zitten." Dit kan je kind helpen zich begrepen te voelen en meer mee te willen werken.

2. Onderliggende Problemen Herkennen en Aanpakken

Soms kan weerstand tegen zindelijkheidstraining door een ander probleem veroorzaakt worden. Denk aan dingen zoals verstopping, angst om in de wc te vallen, of dat het potje niet lekker zit. Probeer alle mogelijke problemen die zorgen voor weerstand te herkennen en aan te pakken. Je kunt bijvoorbeeld een kleiner potje gebruiken of een stevig krukje voor de voetjes. Je kunt ook het eten van je kind aanpassen (met bijvoorbeeld water en volkoren producten) om een regelmatige stoelgang te stimuleren. Bedenk ook of nu het juiste moment is om te beginnen. Zijn er veel spannende dingen in het leven van je kind (verjaardag, verhuizing, verandering van crèche)? Misschien is nu dan niet het juiste moment.

3. Geef het Goede Voorbeeld

Onze kinderen zijn natuurlijke na-apers! Ze leren vaak door anderen te imiteren, dus geef het goede voorbeeld om zindelijkheidstraining aan te moedigen. Laat op een positieve en ontspannen manier zien hoe jij of andere gezinsleden de wc of het potje gebruiken. Voel je je daar niet zo prettig bij? Je kan ook poppen of knuffeldieren gebruiken om te laten zien hoe het moet. "Kijk eens hoe beertje op het potje gaat."

4. Creëer een Positieve Omgeving

Bij zindelijkheidstraining kan een leuke versierde ruimte helpen. Maak de ruimte waar je kind poept en plast gezellig. Op deze manier voelt je kind zich veiliger om het potje of toilet te gebruiken.

Een Peppa Pig potje? Een Paw Patrol opstapje? Frozen poppen? Welk figuur ook een grote glimlach op hun gezichtje tovert, gebruik het! Versier hun potje met stickers, kies een leuke en kleurrijke toiletbril, en nodig ook hun favoriete personages of speelgoed uit in de badkamer 😁.

kind zit op een roze potje tijdens de zindelijkheidstraining. Op de achtergrond zijn tissues/doekjes en speelgoed te zien. kind en moeder spelen tijdens potjestraining / zindelijkheidstraining. beiden zijn blij omdat kind niet weigert of niet op potje wil zitten kind is blij

5. Geef je Kind een Beetje Controle

Betrek je kind bij de zindelijkheidstraining en geef je kind controle door hun eigen keuzes te maken. Laat je kind een eigen potje en opstapje kiezen. Ook leuk: laat ze hun eigen ondergoed kiezen met hun favoriete filmfiguren of ontwerpen (bekijk de tips voor het samenstellen van een ideale garderobe voor potjestraining).

Geef je kind een gevoel van controle en autonomie. Dit zorgt ervoor dat ze meer betrokken en gemotiveerd zijn, waardoor het proces makkelijker verloopt. Het is tenslotte een van de belangrijkste mijlpalen in hun leven als peuter!

6. Maak een Routine

Consistentie is de sleutel voor zindelijkheidstraining. Zorg voor een consequente routine en schema, en hou je daaraan! Neem je kind op vaste tijden mee naar het potje. Bijvoorbeeld na de maaltijd, voor het slapen gaan, en na het wakker worden.

Volgens experts is het niet nodig je kind langer dan een paar minuten op het potje te zetten. Wees consequent in je pogingen en hou vol! Consistent zijn kan je kind helpen een gevoel van routine te ontwikkelen.

Een jong kind, ongeveer 2 jaar oud, zit op een lichtblauw plastic potje met de broek naar beneden getrokken, lachend en blij kijkend. De moeder van het kind zit op een stoel naast het potje voor zindelijkheidstraining, kijkt naar het kind en glimlacht eveneens. Zowel de moeder als het kind lijken gelukkig en ontspannen. Op de achtergrond zijn speelgoed en kleren zichtbaar. geduld en kalmte wanneer kind niet op potje wil zitten

7. Wees Geduldig en Kalm

Het is belangrijk om geduldig en kalm te blijven, zelfs als je kind weigert op het potje te zitten. Dwing of straf je kind nooit. Dit kan negatieve gevoelens oproepen met het potje waardoor je kind nog meer zal tegenstribbelen. Je kind gerust stellen, steunen en voorzichtig aanmoedigen werken erg goed. Zeg iets zoals: "Geweldig dat je even op het potje hebt gezeten."

Vergeet niet dat ieder kind anders is. Ze doen dingen allemaal op hun eigen tempo, en dus ook zindelijkheidstraining. Haal dus (heel) diep adem en blijf positief!

8. Maak het Leuk!

Potjestraining kan een uitdagend proces zijn, maar het hoeft niet saai te zijn! Gebruik je creativiteit 🤩.

Wat dacht je ervan om een eigen liedje te maken, of het deuntje van een populair kinderliedje en er je eigen tekst over het potje op te maken? Maak het grappig en leuk, zodat je kind kan giechelen en meezingen. Er zijn ook leuke liedjes over zindelijkheidstraining, zoals het Op het Potje Lied en Het Potjes Lied.

Je kan je kind ook afleiden en vermaken door een mand met leuke boeken of speelgoed in de buurt te houden. Kies boeken of speelgoed die met zindelijkheidstraining te maken hebben om het leuker te maken voor je kind. Dit is speeltijd op het potje!

9. Leid Je Kind af

Als je kind niet op het potje wil zitten, is afleiding je beste vriend. Gebruik het favoriete speelgoed, boek of activiteit van je kind om hun aandacht van het potje te houden.

Nodig je kind uit om op het potje te gaan zitten en zeg iets zoals: "Laten we samen je favoriete boek gaan lezen." Of: "Als je daar gaat zitten heb ik een leuke verrassing voor je." Tip: laat je kind bellen blazen op het potje. Het helpt om de spieren te ontspannen en je kunt er samen een heel leuk spelletje van maken!

Leg de focus niet op het potje of wat je kind daar moet doen, maar focus op de leuke activiteit samen met mama of papa.

Een beeld van een klein meisje zittend op een potje met haar moeder naast haar, bellen blazend in de lucht. Het meisje ziet er gelukkig en geïnteresseerd, als ze kijkt naar de bubbels drijvend om haar heen. Succesvolle potje training tips door beste potje training app hebben geholpen het kind om potje te worden opgeleid. Dit is nuttig wanneer kind wil niet zitten op potje

10. Wees Flexibel

Elk kind is anders, en sommigen doen er wat langer over om op het potje te zitten. Wees daarom klaar om je zindelijkheidsaanpak aan te passen aan de persoonlijkheid en voorkeuren van je kind. Kijk voor meer informatie bij de juiste zindelijkheidsmethode voor jou en je kind. 

11. Stop even met Zindelijkheidstraining

Als je kind zich toch blijft verzetten tegen het potje, stop dan tijdelijk even met zindelijkheidstraining. Dat is helemaal oké. Probeer het later nog eens. Te hard pushen kan leiden tot meer weerstand en tegenslag. Geef je kind wat tijd en ruimte. Probeer het opnieuw wanneer je kind er weer voor open staat.

Vergeet niet dat elk kind anders is. Zindelijkheidstraining is een belangrijke mijlpaal in de ontwikkeling. Het kan dus tijd en geduld kosten. Blijf positief, consistent en ondersteunend. En vier de vooruitgang van je kind, hoe klein ook!

Wil je meer tips voor zindelijkheidtraining? Download de app van De Pot Op!