Meta Pixel

Zindelijkheidstraining: van Thuis naar Kinderopvang

Gefeliciteerd, de zindelijkheidstraining is gelukt! Je bent dolblij als je ziet hoe je kleintje de laatste fase van de zindelijkheidstraining doorloopt. De luiers zijn het huis uit en je bent zo trots op je kleine zindelijkheidsster! Nu is het tijd om je klaarmaken om je kind weer naar de opvang of oppas te sturen.

Maar terwijl je de tas inpakt voel je zenuwen in je buik. Je vraagt je af of de overgang naar de kinderopvang soepel zal verlopen? Laten we eerlijk zijn - zindelijkheidstraining was hard werken. En als je daar de onzekerheid van de crèche of kleuterschool bij optelt, is dat genoeg om elke ouder zenuwachtig te maken. Maar wees niet bang! Met een beetje voorbereiding en geduld zal de overgang van thuis naar de kinderopvang gesmeerd verlopen. Dus haal diep adem, en maak je klaar om je kind met een gerust hart naar de kinderopvang te sturen. Met onze tips lukt het zeker!

Leg Duidelijk Uit

Praat met je kind over het toilet op de kinderopvang voordat je kind teruggaat. Leg uit dat je kind net zoals thuis naar het toilet of het potje moet op de kinderopvang. Gebruik motiverende taal en laat je kind weten dat naar het toilet gaan op de crèche heel normaal is. Het is een routine, net zoals thuis. 

Bezoek de Kinderopvang Vooraf

Zorg ervoor dat je kind zich op zijn gemak voelt om het toilet van de kinderopvang te gebruiken. Als het nodig en mogelijk is kan het handig zijn om samen de kinderopvang te bezoeken, vóórdat je kind teruggaat. Op deze manier kan je aan je kind uitleggen waar de toiletten zijn, wie kan helpen als je kind moet plassen of poepen, en hoe je kind dat moet zeggen of vragen. Dit kan je kind helpen om vertrouwd te raken met de omgeving en de toiletten, waardoor het toiletgebruik wordt aangemoedigd.

zindelijkheidstraining kinderdagverblijf heeft 18 maanden oude, 2 jaar oude en 3 jaar oude kind peuter en baby die worden verzorgd door mijn kinderoppas. terug naar dagopvang na zindelijkheidstraining kan zorgelijk zijn. kinderdagverblijf potjestraining regels en kinderdagverblijf zindelijkheidstraining beleid kan nuttig zijn.

Werk Samen met het Personeel van de Kinderopvang

Praat met het personeel van de crèche of kinderopvang over de zindelijkheidstraining van je kind. Bijvoorbeeld over de vooruitgang van je kind en over specifieke routines of aanpakken die thuis voor succes hebben gezorgd.

Heeft je kind een patroon?

Hoe vaak moet je kind normaal gesproken plassen en poepen?

Moet het personeel van de crèche je kind op vaste tijden op het toilet zetten, of geeft je kind zelf aan wanneer hij of zij moet gaan?

Wanneer heeft je kind voor het laatst geplast en gepoept? Gebruikt je kind liever het potje of het toilet?

Dit zal het personeel van het kinderdagverblijf helpen de behoeften van je kind te begrijpen en zo je kind het beste te helpen. Bespreek ook hun aanpak van de zindelijkheidstraining en kijk of deze aanpak past bij jouw kind.

Neem de Vertrouwde Spullen mee

Neem de vertrouwde spullen van thuis mee, zoals de favoriete knuffel of het speciale ondergoed. Dit creëert een gevoel van  vertrouwdheid op de kinderdopvang en een verband met thuis. Met deze spullen op de crèche kan je kind zich comfortabeler en zekerder voelen bij het gebruik van het potje of het toilet.

Zorg voor Extra Kleren

Stop extra kleding zoals ondergoed, broeken en sokken in de verzorgingstas van je kind voor het geval dat er een ongelukje gebeurt. Bekijk voor meer tips de ideale kleding voor zindelijkheidstraining. Vergeet niet de naam van je kind in de kleding te schrijven om verwarring te voorkomen.

Geef Duidelijke Instructies

Leer je kind om hulp te vragen als het naar het toilet moet op het kinderdagverblijf. Laat ze weten dat het oké is om een leerkracht of verzorger om hulp te vragen.

Omarm de Routines van de Kinderopvang

Volg de routine van het kinderdagverblijf voor de toiletpauzes en moedig je kind aan om tijdens die pauzes naar het toilet te gaan. Dit zal hen helpen zich aan te passen aan het schema van het kinderdagverblijf.

Geduld en Ondersteuning

Weet je nog hoe je een voorraad luiers had? Sla net zo'n voorraad gerust in. Geloof ons, je zal het nodig hebben! Vergeet niet dat er, net als bij de zindelijkheidstraining thuis, ongelukjes kunnen gebeuren tijdens de overgang naar de crèche. Het is heel normaal dat je kind in het begin wat meer ongelukjes zal hebben op de crèche. Wees geduldig en ondersteun je kind, en voorkom dat je kind wordt gestraft voor ongelukjes. Dit kan zorgen dat de vooruitgang van de zindelijkheidstraining negatief wordt beïnvloed. Moedig je kind aan om te blijven proberen en vertel dat ongelukjes erbij horen.

Houd Contact

Vorm een team met het personeel van de crèche! Houd contact om eventuele problemen, verbeteringen of tegenslagen van de zindelijkheidstraining te bespreken. Door met hen samen te werken kun je zorgen voor consistentie en steun tijdens de zindelijkheidstraining van je kind.

En is je kleintje nog niet helemaal zindelijk? Heb je misschien nog steeds problemen met poepen? Maak je geen zorgen, dat is heel normaal. Lees hier meer over omgaan met poepproblemen.

Vergeet niet dat elk kind uniek is, dus je kleintje kan wat extra tijd nodig hebben om zich vertrouwd te maken met het potje of het toilet op het kinderdagverblijf. Houd de moed erin, blijf consequent en werk samen met het team van de crèche. Zo creëer je een goede omgeving voor de zindelijkheidsavonturen van je kind buitenshuis. Met een beetje geduld en veel oefening zal je kleintje snel op weg zijn naar een succesvolle zindelijkheidstraining.

Als je je kleintje naar een kinderdagverblijf stuurt, maak je je zorgen dat al je harde werk voor niets is geweest. Maar wees gerust, dit zal niet het geval zijn. Er zullen waarschijnlijk nog wat ongelukjes gebeuren (ook al gebeuren deze thuis niet meer). Dit hoort allemaal bij het leerproces. Wil je nog meer tips over zindelijkheidstraining? Download de app van De Pot Op en bekijk onze FAQ sectie.